Jesper Skjellerup Slot og Keld Stig Andersen, Gartneriet 3kanten, har store forventninger til gartneriets nye kultur og håber på vækst og udvikling i sortimentet af pelargonie specialiteter i de kommende år.

Gartneriet 3kanten har udvidet sortimentet med pelargonie specialiteter.

Foreløbig omfatter det 15 sorter, der produce-res både som småplanter til videresalg og som færdigvarer

Gartneriet 3kanten i Odense har en klar strategi om at udvide sortimentet med nye kulturer til såvel småplante- som færdigvareproduktion. Så da gartneriet blev kontaktet af GASA Young Plants i forbindelse med, at Frode Klevang, Gartneriet Pilevang, ville indstille sin produktion af pelargonie specialiteter, vakte det straks interessen hos gartneriets tre indehavere, Niels Larsen, Keld Stig Andersen og Jesper Skjellerup Slot. – Vi tog kontakt til Frode Klevang tilbage i 2015 og snakkede mulighederne igennem, og det blev til, at vi fik de første moderplanter hjem i sommeren 2016, mens Frode Klevang hjalp os i gang det første halve år, fortæller Jesper Skjellerup Slot.

Brikkerne faldt på plads
Samtidig stod det klart, at væksthusarealet i Stige ikke var omfattende
nok til at huse den nye kultur samtidig med Osteospermum Sunny og Argy-ranthemum Percussion, der også står på produktionsplanen i gartneriet.
Men igen faldt brikkerne på plads, idet Dorte og Niels Jensen med Gartneriet NiDo i Otterup, havde besluttet at indstille produktionen og i stedet leje gartneriet ud.
– Vi var i gang med at lede efter mere areal og var i den sammenhæng i dialog med Niels Jensen om at leje de 26.000 m2 væksthusgartneri i Otterup, så det gik op i en højere enhed. Samtidig kunne vi godt se, at vi var nødt til at styrke organisationen, og heldigvis lykkedes det at ansætte blandt andre tidligere produktionsformand i Gartneriet NiDo og den tidlige formand i Gartneriet Pilevang. Dem tog vi imod med kyshånd, for dermed har vi sikret os viden og erfaring, både når det gælder det nye gartneri og den nye kultur, påpeger Jesper Skjellerup Slot. Pelargonier med royale navne Dermed var 3kanten klar til at lade startskuddet lyde for produktionen af sin nye kultur. Der er foreløbig 15 sorter af pelargonier i sortimentet, men tanken er, at det skal vokse og udvikle sig efter-hånden.
– Vi købte en tredjedel af de moderplanter, der skulle til, og etablerede resten derfra. Stiklinger af de tre største sorter får vi fra Kenya, og resten producerer vi selv. De mængder, der skal til, er simpelthen for små til at være interessante for den meget store, kenyanske producent, der producerer 80 mio. stiklinger om året, forklarer Jesper Skjellerup Slot. Cirka halvdelen af produktionen består af den meget populære Dr. Ingrid pelargonie, mens ’Kronprinssese Mary’ og ’Felix’ også produceres i så stort antal, at det kan betale sig at hente stiklinger hjem fra Kenya. Den resterende del af sortimentet består af sorter, der adskil-ler sig markant fra de gængse sorter på markedet – mange af dem med royale navne knyttet til de nordiske kongehuse. – Personligt er jeg meget fascineret af tulipanpelargonierne, der er så fuldstændig anderledes. Selv bladene er anderledes. De er mere oprette og krøller lidt. Vi har ligefrem haft en reklamation over dem, men da vi forklarede den rette sammenhæng, var kunden nu slet ikke i tvivl om, at han gerne ville have flere, fortæller Keld Stig Andersen.

Hent artiklen som PDF

150.000 færdigvarer

Gartneriet 3kanten har i debutåret produceret 150.000 færdigvarer af pelargonier i 13 cm potter, altså et stort og lækkert produkt, der har fået en super god modtagelse trods det, at prisen er helt anderledes end på standardvaren. – Udfordringen er, at variationen i kulturen er enorm. Der kan ikke bare pakkes fra en ende af. Det kan tage op til tre uger at pakke et bord. Til gengæld er der samtidig stor forskel på kundernes præferencer. Nogle vil have en plante, der er kompakt som en fodbold, andre vil have en stor, vildtvoksende plante. Det passer fint, for her er simpelthen det hele, jeg skal bare lige lære, at det er sådan, det er, siger Keld Stig Andersen, der jo er vant til at sælge Osteospermum, der vit-terligt kan pakkes fra en kant på grund af stor ensartethed i kulturen.

Et skandinavisk produkt

Produktionen af småplanter afsættes via GASA Young Plants primært til det skandinaviske marked. – Det er i høj grad et skandinavisk pro-dukt. Omkring to tredjedele af småplanterne går til Sverige, en lille smule til Norge, mens resten sælges i Danmark. Vi bruger den samme model for produk-tionen, som vi gør med Osteospermum, og producerer altså både småplanter og færdigvarer. Det kan være en udfordring, og der er da enkelte, der ikke vil handle med os af den grund. Men vi er nu sikre på, at det er en stor fordel at have begge varegrupper. Det betyder nemlig, at vi får opbygget stor viden om produkt
og produktion, så vi kan hjælpe vore småplantekunder. Og samtidig sikrer det, at vi hele tiden har en buffer og dermed kan levere, hvis nogen kommer i bekneb, pointerer Jesper Skjellerup Slot. Gartneriet 3kanten har gearet op på markedsføringen af specialsorterne, og det kan allerede mærkes på efterspørgslen, hvor den basale ordre på Dr. Ingrid pelargonier nu udløser tillægsordrer på andre af de navngivne specialpelargonier. Pelargoniernes royale navne fortæller en historie, kunderne gerne vil have med i købet, og i Gartneriet 3kanten er der ingen tvivl om, at det er en god indikation på de vækstmuligheder, der ligger for gartneriets nye kultur

Artikel fra Gartnertidende / Lotte Bjarke